Çınlama

Tıp dilinde tinnitus adı verilen çınlama, sürekli bir ses dalgası olarak kulakta meydana gelen ve sürekli hale geldiğinde can sıkıcı bir hal alabilen bir hastalıktır.

Kulak çınlamasından şikayetçi olan hastaların çok farklı şekillerde çınlama şikayetleri olabilmektedir. Hastanın dışında başka kimsenin duymadığı bu çınlamaların belirtileri de hastanın belirttiği kadarıyla ifade edilebilmektedir. Kulak uğultusu, vızıltı ve çınlama gibi çeşitli şekillerde belirtiler görülebilir.

Kulak çınlamasının temel nedeni olarak ilerleyen yaşla birlikte gelişen işitme problemleri gösterilmektedir. İşitme sinirlerindeki hassasiyetin azalması da kulak çınlamasına neden olmaktadır. Ayrıca gürültülü ortamlarda bulunmak, kulaklık ile yüksek sesle müzik dinlemek gibi sebepler de kulak çınlamasına yol açabilmektedir.

Çınlama riskini artıran faktörler arasında kulak kiri, iç kulaktaki hücrelerde oluşan hasarlar ve anemi hastalığı sayılabilmektedir. Ayrıca çalışma ortamının gürültülü olması da çınlama riskini artıran faktörler arasında yer almaktadır.

Kulak çınlaması, önemsiz gibi görünse de arkasında ciddi hastalıkları barındırabilmekte ve ciddi problemleri de beraberinde getirebilmektedir. Çınlama komplikasyonları arasında işitme kaybı, baş dönmesi hatta yüz felci ve kolesteatom gibi hastalıklar gösterilebilir.

Doktor randevusu öncesinde kulak etrafına yakın zamanda bir darbe alındıysa ve uzun süredir devam eden kronik rahatsızlıklar varsa hasta bunları belirlemeli ve muayene sırasında doktor ile paylaşmalıdır.

Çınlama, bir Kulak Burun Boğaz uzmanının muayenesi sonucu belirlenebilir. Uzman tarafından orta kulak enfeksiyonu ve çene problemleri gibi sorunların olup olmadığı kontrol edilerek tanı konulur.

Kulak çınlaması tedavisi için uygulanan terapiler bulunmaktadır. Bu terapilerin yanı sıra gelişen teknoloji ile beraber uygulanmaya başlanan lazer tedavileri de mevcuttur. Ayrıca hastalığın ilerlemesi sonucu kişide yol açacağı psikolojik sorunların da giderilmesi için psikolojik terapilere de ihtiyaç duyulmaktadır.

Çınlamanın ana sebebi gürültü olduğu için özellikle gürültülü ortamlardan uzak durulmalı, gürültülü ortamlarda çalışan kişilerin ise kulaklarını korumaları gerekmektedir. Ayrıca kulaklıkla müzik dinlerken sesin çok fazla yükseltilmemesi de çınlama riskini en aza indirecektir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Op. Dr. Bülent KARAPINAR
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

Op. Dr. Halil ÇALIŞKAN
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!